onsdag 28 januari 2015

Americano tandläkare.

Vid jul skulle jag testa en Milkdud, den påminner om gräddkola från Malaco.

Jag tog en, EN, tugga på den och något sade knak, på ett märkligt vis. Sedan kom smärtan...

Slungade ut godbiten ur munnen. Halva min tand satt fast i kolan, andra halvan i munnen.

Så startade min introduktion till den amerikanska tandvården.

Fick en akuttid hos tandläkare som var listad på försäkringsbolaget. Ligger 7 min från min bostad.

Det tar 30 min att fylla i alla dokument som måste fyllas i. Allt från latexallergi till släktens eventuella hjärtproblem skall tas upp. Sedan var det dags för identifikation. Vem är den blonda jätten?

Lägger upp mitt (fortfarande!) svenska körkort. Kan lika gärna lägga fram mitt medlemsskap från ICA, egentligen, men det finns ju foto på, så de kan se likheten, förhoppningsvis. Receptionisten tycker det är stört coolt med ett europeiskt körkort och alla, ALLA, från personalstyrkan kommer och tittar på fotostatkopian och hummar över det ovanliga exemplaret.

Blir visad in på undersökningsrummet. Eftersom jag är i badrumsrenoverings...inferno, noterar jag ett snyggt badrumsskåp med handfat, precis ett sådant som jag har försökt förklara för den amerikanske snickaren. Blir så glad och tänker att; då finns det hopp, att någon amricano har lyckats bygga min dröm kommod.

Frågar sköterskan den udda frågan:

- Kän aj pliis täjk a picture åv your vanity?
- Yes, go ahead, it's so neat, all our stuff is from the same place, even our pictures in the lobby.
- Wow, vatt company iss itt?
- It's called Ajkeeja. Our dentist is from Orlando and they have a large store there, where we buy the stuff.
- Do you mean IKEA???!!!
- Yes, are you familiar with it?
- It's swidish...

Hela personalstyrkan kommer in på mitt rum, till och med tandläkaren: Ett stycket tillplattad svenska i gång 14, fack 2, mest vitblå till färgen och inte wellpappsbrun....

Har aldrig skrattat hos tandläkaren tidigare, men upplevelsen måste nog minnas som unik.

Hur som helst, dagens besök:

Blir inkallad av ett stycket turkosklädd sköterska med tuggummirosa förkläde, munskydd, hårnät och lila latexhandskar. Ger komplimang till färgexplosionen, känns uppiggande.

Vi fortsätter in på rummet och jag ler åt det fina badrumsskåpet på väggen och tänker att det nog inte blir lika knasigt idag! Enda tills jag ser min påse med halva tanden i. Den är namnad med:SWEDEN TOOTH.

Jag får skyddsglasögon på, lila förkläde, rosa haklapp och tittar på samma surfvåg som sitter hemma på ene sonens vägg. Sköterskan sjunger med i sången som spelas på radio. Jag hör prat och skratt i de andra rummen intill.

Ingreppet är planerat för nedslipning av tandrester, provisorisk tand, avgjutning för kommande tand i titan och porslin.

Allt går fin fint, både tandläkaren och sköterskan sjunger, pratar och skrattar och det känns mysigt, fast det är ganska otrevligt med tandläkarbesök, utan att gå in på detaljer. Fint att få bedövning innan bedövningen.

Barnen tyckte jag skulle skaffa en "gangsta" tand av guld med bling på, tandläkaren tyckte inte det.
Bra tycker jag.

Måste rusa, det regnar i köket......


Hajtandsfossil, funnen på fina Amelia Islands strand. Sylvass fortfarande!

tisdag 27 januari 2015

Vardag på vänt.

Vad sysslar jag med, egentligen? Har på något vis all tid i världen, men ändå inte. Dagarna rinner, som sand, mellan fingrarna.

Vi renoverar vårt hus. Tre badrum gjordes före jul, på 8 dagar. De var klara den 19 dec, så långt att det fanns toalett och dusch samt kakel på golv och väggar. Första gästerna ankom 21 dec. Vi flyttade in i huset 20 dec.

Totalt kom 11 gäster inom loppet av fyra dagar.

Packa upp lådor, organisera någon slags logistik för måltider för 16 personer. Många viljor, idéer och infall, när så många skall samsas. Kul och jobbigt på en och samma gång.

Julen passerade. Konstig jul blev det, allt var som vanligt, men ändå inte. Våra gäster hade med de svenska ingredienserna.

Köksbordet kom 1timma innan skinkan var klar...Hade beställt det på nätet, lärdom: gör aldrig det igen!

Alla gäster droppade av och den 9 januari var det bara en gäst kvar, min mamma. Byggjobbarna kom tillbaka 12 januari.

Sedan dess har de gjort om två badrum. Imorgon måste de vara klara för då är röris bokad igen för att koppla in toa och dusch igen. Söker förtvivlat svar från byggherren om när våra handfat, duschväggar och skåp kommer.

Varför två av tre badrum görs om??

Svennebanan kvinna blev rå-lurad av americano kakelfirma. Firmans försäljare sa att alla använde matt kakel i US för att man inte vill se kalkavlagringar. Kakelsättare säger inget om kakel, utan tänker att det är en konstig dam, så antagligen vill hon ha konstigt kakel också. Ju närmare avslutet på första renoveringen vi kommer, dessdå mer lär vi känna varandra, kakelgubbsen och jag. Vi kommer på att kakelfirman blåst mig och dem. De trodde jag ville ha det kaklet så strävt och jag trodde det var så man hade det i US, men glaseringen var sekunda vara, som man sålt mig, utan att tala om det. Dessutom sade man mig att golvkaklet var samma nyans som väggkaklet, vilket inte var sant, när det väl var på plats. Kakelfirmans representant fick villigt tillstå att det inte var samma nyans.

Kakelfirman har rivit räkningen för felaktigt kakel och defekt kakel och givit oss ny glasmosaik. Kvar står jag och kakelsättarna, som får betala arbetskostnad och nytt kakel, från ANNAN kakelfirma.

Sådan röra stjäl min energi.

Lägg till sönderbiten tand, frozen shoulder och influensa på det, så har du en perfekt överblick över varför min vardag står på vänt.

När badrummen är klara skall vi starta med den större renoveringen...

Är inte helt sugen på fas 2!

Stay tuned.