onsdag 28 januari 2015

Americano tandläkare.

Vid jul skulle jag testa en Milkdud, den påminner om gräddkola från Malaco.

Jag tog en, EN, tugga på den och något sade knak, på ett märkligt vis. Sedan kom smärtan...

Slungade ut godbiten ur munnen. Halva min tand satt fast i kolan, andra halvan i munnen.

Så startade min introduktion till den amerikanska tandvården.

Fick en akuttid hos tandläkare som var listad på försäkringsbolaget. Ligger 7 min från min bostad.

Det tar 30 min att fylla i alla dokument som måste fyllas i. Allt från latexallergi till släktens eventuella hjärtproblem skall tas upp. Sedan var det dags för identifikation. Vem är den blonda jätten?

Lägger upp mitt (fortfarande!) svenska körkort. Kan lika gärna lägga fram mitt medlemsskap från ICA, egentligen, men det finns ju foto på, så de kan se likheten, förhoppningsvis. Receptionisten tycker det är stört coolt med ett europeiskt körkort och alla, ALLA, från personalstyrkan kommer och tittar på fotostatkopian och hummar över det ovanliga exemplaret.

Blir visad in på undersökningsrummet. Eftersom jag är i badrumsrenoverings...inferno, noterar jag ett snyggt badrumsskåp med handfat, precis ett sådant som jag har försökt förklara för den amerikanske snickaren. Blir så glad och tänker att; då finns det hopp, att någon amricano har lyckats bygga min dröm kommod.

Frågar sköterskan den udda frågan:

- Kän aj pliis täjk a picture åv your vanity?
- Yes, go ahead, it's so neat, all our stuff is from the same place, even our pictures in the lobby.
- Wow, vatt company iss itt?
- It's called Ajkeeja. Our dentist is from Orlando and they have a large store there, where we buy the stuff.
- Do you mean IKEA???!!!
- Yes, are you familiar with it?
- It's swidish...

Hela personalstyrkan kommer in på mitt rum, till och med tandläkaren: Ett stycket tillplattad svenska i gång 14, fack 2, mest vitblå till färgen och inte wellpappsbrun....

Har aldrig skrattat hos tandläkaren tidigare, men upplevelsen måste nog minnas som unik.

Hur som helst, dagens besök:

Blir inkallad av ett stycket turkosklädd sköterska med tuggummirosa förkläde, munskydd, hårnät och lila latexhandskar. Ger komplimang till färgexplosionen, känns uppiggande.

Vi fortsätter in på rummet och jag ler åt det fina badrumsskåpet på väggen och tänker att det nog inte blir lika knasigt idag! Enda tills jag ser min påse med halva tanden i. Den är namnad med:SWEDEN TOOTH.

Jag får skyddsglasögon på, lila förkläde, rosa haklapp och tittar på samma surfvåg som sitter hemma på ene sonens vägg. Sköterskan sjunger med i sången som spelas på radio. Jag hör prat och skratt i de andra rummen intill.

Ingreppet är planerat för nedslipning av tandrester, provisorisk tand, avgjutning för kommande tand i titan och porslin.

Allt går fin fint, både tandläkaren och sköterskan sjunger, pratar och skrattar och det känns mysigt, fast det är ganska otrevligt med tandläkarbesök, utan att gå in på detaljer. Fint att få bedövning innan bedövningen.

Barnen tyckte jag skulle skaffa en "gangsta" tand av guld med bling på, tandläkaren tyckte inte det.
Bra tycker jag.

Måste rusa, det regnar i köket......


Hajtandsfossil, funnen på fina Amelia Islands strand. Sylvass fortfarande!

Inga kommentarer: